تاثیر استرس مادر بر جنین در بارداری
استرس برای همه افراد به گونه ای باعث ایجاد مشکلاتی می شود. این مشکلات در مادران باردار بیشتر می تواند مشکلاتی را ایجاد کند. زیرا به غیر از استرس وارده به خود مادر و ایجاد مشکلاتی در او، می تواند در رشد جنین نیز تأثیرات منفی بگذارد.
- وضعیت روانی مادر می تواند در زایمان زود رس جنین تأثیر بگذارد ولی اثر زیادی به جنین وارد نمی کند. همچنین ممکن است در بعضی از نوزادان استرس مادر باعث کم وزنی در زمان تولد می شود. استرس مادر در ماه های اولیه بارداری باعث اختلال در رشد ساختمان و عملکرد جنین می شود. این اختلال در آینده ممکن است باعث بروز بیماری هایی مانند شیزوفرنی شود.
- ممکن است مادر به دلیل آن که وزن خود را حفظ کند و یا به دلیل استرس به کم خوری مبتلا شود، باعث می شود تا جنین نارس شده و یا کم وزن شود. این کم خوری بی اشتهایی عصبی بوده و فرد از ترس چاق شدن، غذا نمی خورد. این میزان استرس در جنین دختر و پسر متفاوت است.
- جالب است بدانید که استرس بارداری باعث دختر شدن کودک می شود. تحقیقات در دانمارک نشان می دهد، احتمال دختر شدن نوزادشان در زنانی که زمان بارداری به استرس دچار می شوند 5 درصد بیشتر از مادرانی که دوران بارداری آرام تری را سپری می کنند.
- کودکانی که دارای مشکلات رفتاری هستند و یا مضطرب و ترسوند، در دوران جنینی حتما مادر دارای استرس بوده است.
- طبق تحقیقات، فرزندان مادرانی که در دوران بارداری به استرس دچار شده اند، در زمان کودکی به بیش فعالی و کم توجهی مبتلا می شوند. همچنین این کودکان به ترس و اضطراب دچار می شوند. تمامی این مشکلات در زمان بارداری در جنین ایجاد شده است.
- استرس در دوران بارداری می تواند در روند تکامل نوزاد تاثیر گذارد، پس با کنترل استرس و یا حذف مواردی که مادر را دچار استرس کند باید کاهش یابد.با این کار احتمال ابتلای کودک به کم توجهی و بیش فعالی به میزان چشم گیری کاهش می دهد.
نحوه کاهش استرس
- وزرش کردن : با ورزش، تمرکز و تمرین تنفس می توان استرس را کاهش داد.
- داشتن خواب کافی
- داشتن تغذیه مناسب در کاهش استرس موثر است.
- مواد کافئین دار نخورید
- نگرش مثبت به زندگی داشته باشید.
- نگران بچه دار شدن و افزایش مسئولیت نباشید.
با تشکر مدیریت سایت مرکز مشاوره و خدمات مامایی رویان مهر سلامت