زایمان فیزیولوژیک

زایمان فیزیولوژیک

ابتدا باید تعریف زایمان فیزیولوژیک را بیان کنیم. وازه فیزیولوژیک یعنی آنچه که به صورت طبیعی اتفاق می افتد. به همان صورتی که خداوند محیا کرده است.

زایمان فیزیولوژیک یا زایمان طبیعی همیشه با درد و ناراحتی کوتاه مدت همراه است ولی این درد،کوتاه وزیبا است و مادر پس ازآن احساس رضایت دارد. در این زامیان مادر پی به توانمندی خود می برد و حس مادرشدن را صدچندان احساس می کند. و در نهایت این مادران احساس می کنند براعتماد به نفسشان افزده شده است.
در کشورهای پیشرفته امروزه براین باورند گه زایمان طبیعی برای مادر و کودک بهترو ایمن تربوده و از احتمال بیماری های پس از تولد برای مادر و جنین کاهش می یابد. و رابطه بین مادر و فرزند به دلیل هورمون های مرتبط با زایمان مثل پرولاکتین پس از زایمان بیشتر می شود.
لازم به ذکر است فقط در زمانی که خطر،مادر و فرزند را تهدید می کند پزشک اقدام به سزارین می کند. اکنون با کمی تحقیق در می یابیم که زایمان فیزیولوژیک هم به سلامت مادر و هم به سلامت نوزاد کمک شایانی می کند و از پیش آمدن بسیاری از بیماری ها در آینده جلوگیری می کند. درصورتی که پس از زایمان سزارین، مادر مدت ها درگیر جای عمل و خونریزی آن است و مادر معمولا پس از زایمان سزارین درد بیشتری را  تحمل خواهد کرد.دربعضی از کشورها مانند امارات متحده عربی 90% زایمان ها به صورت طبیعی وبیشتر آنها درمنزل انجام می پذیرد.
درکشورهای اروپایی نیز 40 تا 50 درصد زنان زایمان طبیعی دارند.در ایران هم از چندی پیش این فرهنگ آغاز شد که به زایمان طبیعی روی آورده و این فرهنگ هرچه سریع ترجانشین فرهنگ قبلی می شود و روزی خواهیم دید که همانندگذشته ی دور مادری سالم وقدرتمندتر خواهیم داشت و جلوی بسیاری از بیماری های مرتبط با عمل سزارین گرفته خواهد شد و در نهایت گام های بسیار خوب و ارزنده ای رادر آینده برای کشورمان به ارمغان خواهد آورد.

بعد از زایمان

مراحل زایمان فیزیولوژیک

هنگامی که زایمان به صورت فیزیولوژیک یا طبیعی صورت می گیرد، مایع آمینوتیک از ریه ی نوزاد به طور طبیعی خارج می شود و مشکلات تنفسی درنوزاد کاهش می یابد. زمانی که مادر به طور طبیعی زایمان کند نوزاد از مجرای زایمان عبور کرده و باکتری ها وارد روده ی نوزاد شده و سیستم ایمنی او را شکل می دهد، سیستم عروق او را تحریک می کند و باعث گردش خون بهتر شده و او را آماده ی یک زندگی بهتر می کند.درطی مراحل زایمان طبیعی، نوزاد از امواج هورمونی کاتکول آمین ها استفاده کرده واین هورمون ها باعث هوشیاری وی و ارتباط بهتر با مادرش می شود. هورمون آندورفین درجفت و بند ناف باعث می شود تا نوزاد بتواند زندگی خارج از رحم را شروع کند و زایمان رخ دهد.

زایمان

مزایای زایمان فیزیولوژیک چیست؟

نوزادانی که به طور طبیعی متولد می شوند علاقه ی بیشتری در رفتارهای خود در مکیدن وگرفتن سینه مادر پیدا می کنند و همچنین کمتر به بیماریهایی مانند دیابت و ناراحتی های قلبی دچار می شود.
اینگونه نوزادان در آینده کمتر دچار استرس خواهند شد. مادر پس از تولد نوزاد خیلی سریع تر بهبود یافته و در آینده کمتر دچار ناراحتی های زنان و زایمان خواهد شد و هرچه سریعتر درد از او دور خواهد شد، خونریزی ها کمتر بوده و احتمال عفونت و آمبولی به مراتب کمتر از سزارین است.
علاوه بر آن مصرف کمتر دارو و همچنین بیهوشی و موارد دیگر مادر را تهدید نمی کند ولی همگی این مشکلات ممکن است در سزارین اتفاق بیفتد.

مرکز مامایی رویان مهر با دانش روز دنیا بهترین توصیه های دوران بارداری را در همه زمینه ها ارائه می دهد. جهت تعیین وقت مشاوره و مراجعه به مرکز با شماره 33 81 35 02144 و 50 35 35 02144 تماس بگیرید. همچنین جهت ارتباط از طریق اینستاگرام هم می توانید اقدام نمائید.

آخرین تحقیقات در مورد نوزادانی که به صورت طبیعی به دنیا آمده اند، نشان می دهد که این نوزادان کمتر دچار آسم، بیماری های تنفسی و عفونت ها می شوند و ابتلای آنها به بیماری های قلبی عروقی یا فشار خون بالا نیز کمتر می شود.

فیلم زایمان فیزیولوژیک

کلاس های آمادگی بارداری و زایمان

قابل ذکر است که در کلاسهای آمادگی بارداری و زایمان در مرکز مامایی رویان مهر این گونه موارد به مادران آموزش داده می شود.و بیشتر مادران پس از آگاهی از زایمان طبیعی مایل به این امر می شوند. البته زایمان طبیعی که به صورت فیزیولوژیک انجام شود ارجح است. زایمان فیزیولوژیک یعنی زایمان طبیعی که بدون مداخله باشد و بیشتر با حمایت و همراهی عجین شده باشد. یعنی از دخالت دارویی و پزشکی در این زایمان اجتناب می شود، به نوعی که مانند سایر پستانداران در انسان نیز فقط تحت اثر هورمون های خود مادر انجام می شود. چهار هورمون اصلی که در زایمان نقش دارند عبارتند از:

اکسی توسین(هورمون عشق) اندورفین(هورمون خشنودی) اپی نفرین و نور اپی نفرین(هورمون برانگیختن) و پرولاکتین(هورمون مادری).این 4هورمون در بدن همه پستانداران وجود دارد و اگر فضایی آرام و خصوصی بتوانیم فراهم کنیم روند زایمان به کمک این هورمونها خود به خود پیش می رود.
در این فضا زنان به طور خود به خود شروع به حرکت کرده و وضعیت خود را تغییر می دهند و به صورت خود به خود تولد نوزاد انجام می شود.در زایمان فیزیولوژیک،انقباضات رحمی باعث باز شدن دهانه رحم شده و می توان به مادر با انواع روشهای کاهش درد زایمان غیر دارویی مثل ماساژ، رایحه درمانی، گرما درمانی، سرما درمانی، طب فشاری، موسیقی درمانی، تن آرامی و …کمک کرد.

خانم باردار جهت انجام زایمان فیزیولوژیک چه کارهایی باید انجام دهد؟

خانم باردار باید در طی دوران بارداری در کلاسهای آمادگی زایمان شرکت کند تا مهارت های لازم را کسب کند. در این کلاسها که در مرکز مامایی رویان شامل13جلسه برای مادران و یک جلسه برای پدران است، مهارت های زیر آموزش داده می شوند:
1-ورزش های ویزه بارداری برای حفظ کشش عضلانی و پیشگیری از دردهای عضلانی و استخوانی دوران بارداری ارائه می شود.
2-برنامه های تن آرامی و ریلکسیشن برای کاهش اضطراب دوران بارداری و افزایش اعتماد به نفس زائو.
3-کارها و حرکاتی که در طی مراحل زایمان لازم است مادر به کار برد آموزش داده می شود.

روشهای کاهش درد زایمان فیزیولوژیک

در زایمان فیزیولوژیک می توان با استفاده از روشهای زیر شرایط کم دردی برای مادر ایجاد کرد:

1-ماساژ درمانی که با لمس عضلات باعث کاهش حس درد و خوشایند شدن زایمان می شود.
2-حرکت کردن مادر در لیبر، منجر به نزول جنین و بر طرف شدن وضعیت نامناسب جنین و افزایش سرعت زایمان می شود.
3-طب فشاری، که با تحریک گیرنده ی مکانیکی منجر به کاهش درد می شود.
4-رایحه درمانی، با افزایش تولید اندورفین و کاهش درد به زائو کمک می نماییم.در این روش سعی می شود برای هر زائو از هر رایحه ای که در فرد ایجاد حس خوشی می کند استفاده شود. اسطوخودوس،رز،شمعدانی و … در این روش استفاده می شود.
5-تکنیک تنفس، با افزایش خون رسانی رحم و تولید اندورفین و کاهش درک درد همراه است.
6-مصرف مایعات و غذای کم حجم، مانع از کم آبی و کاهش قندخون مادر می شود. همچنین باعث کاهش خستگی و کاهش تولید کاتکول امین ها می شود.
7-حضور همراه در کنار مادر، همسر،مادر،دوست یا یک مامای همراه میتواند با حمایت عاطفی و روانی باعث افزایش اعتماد به نفس مادر و کاهش ترس شود.

Check Also

نقشه-کلی-لیبر

مراحل لیبر زایمان

نقشه کلی لیبر (مراحل زایمان طبیعی) امروز قصد داریم با مقایسه لیبر و کوهنوردی برای …

4 comments

  1. با سلام وحسته نباشید خدمت شما که با حوصله جواب سوال های مارو می دهید
    می خواستم بدونم کدام بیمارستان های تهران این امکانات رو برای زایمان فیزیولوژیک دارن (ماساژ،رایحه درمانی ،گرما درمانی،سرما درمانی،طب فشاری،موسیقی درمانی،تن آرامی و …) آیا هنگام زایمان مامایی که به مادران آموزش می دهند همراهشان هستند

    • مرکز رویان

      با سلام خانم مهر ناز
      اگر شما تمایل به داشتن مامای همراه داشته باشید میتووانید با مرکز ما تماس بگیرید و راهنمایی های لازم به شما داده میشود.و در مورد نحوه اجرای زایمان در بیمارستان میتوانید با پزشک خود مشورت نمایید.

  2. سلام روز خوش
    میخواستم بدونم مرکز شما برای ماما کلاس آموزشی زایمان فیزیولوژیک نداره؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Call Now Button